Hoeveel wc-rollen heb jij nog? Die van mij worden door mijn zoons gebruikt om een hut te bouwen. En dat is nog niet alles. De rode kool van het bekend merk is omgedoopt tot voorjaarsgroente en er en we winkelen nu in onze voorraadkast. Normaal ben ik geen voorstander van voedsel uit pot. Ik kies ervoor om vers te eten om zo vitaal mogelijk te blijven.

Nu we weten dat de supermarkten gewoon open en bevoorraad blijven ben ik dus weer snel overgestapt naar eten van vers groente en fruit. De beste manier om weerstand te bieden tegen het Corona-virus in mijn optiek.

Hamsters in je hoofd

Hamsteren kun je trouwens met meer dingen doen dan alleen eten. Zo weet ik van mijzelf dat ik lange tijd kennis en ervaring hamsterde. Het gaf mij een reden om uit te stellen wat ik nu het liefst doe. Namelijk trainingen en workshops geven, mijn podium nemen en mijn boodschap uitdragen. Ik was ervan overtuigd dat ik niet goed genoeg was, zonder nog die ene training, die laatste bijscholing en nog meer ervaring.

En waarom? Gebaseerd op negatieve ervaringen, onzekerheid en te weinig zelfwaardering legde ik mijzelf restricties op. Eenmaal besloten Boven de Lijn te zijn ben ik daarmee gestopt en sindsdien word ik steeds vaker gevraagd.
Er zijn heel veel mensen die negatieve herinneringen en ervaringen hamsteren. Hun hoofd is als een volle zolder. Elke keer wordt er door het zolderluik een doos de zolder opgeschoven. Je kunt je voorstellen hoe vol en rommelig het is op die zolder. Het wordt heel lastig om tussen die dozen nog de mooie spullen te vinden die je juist zo goed kan gebruiken. En dat is voor eeuwig jammer.

Opgeruimd

Ruim die dozen op, is mijn advies. En ja, elke doos die je oppakt zul je open moeten maken om te zien wat erin zit. Er zullen spullen bij zijn die vies en oud zijn en wellicht negatieve emoties oproepen. Neem afscheid en gooi direct weg wat niet meer bruikbaar is. Het staat alleen maar in de weg. Het opruimen van jouw zolder kan best een hele klus zijn. Het vraagt een strategie en een aanpak en wellicht zelfs enige hulp. Eenmaal opgeruimd geeft het een lichte ruime zolder waar heel veel leuke dingen kunnen plaatsvinden en waar je wel weer bij die mooie spullen kunt. Het kan een plek worden waar je jouw mooie herinneringen en ervaringen bewaart. Het zou toch heel jammer zijn als je deze ruimte niet gebruikt.

Tja, dan is die zolderruimte opgeruimd en wat dan? Ik hoor het je vragen; hoe vul ik deze ruimte met leuke ervaringen? Als je negatieve herinneringen kunt “hamsteren”, is het ook mogelijk om positieve ervaringen te verzamelen (!?)|

Vul je pot met knikkers

Bij mijn zoon op school gebruikt de juf het volgende beloningsysteem. Er staat een grote doorzichtige glazen pot in de klas, waar een mooie knikker in gaat op elk moment dat de klas goed gedrag laat zien. Doen ze iets wat niet de bedoeling is dan gaat er een knikker uit. Als de pot vol zit gaat de klas samen een feestje vieren.
Positiviteit en geluk ervaren in je leven is net als die pot met knikkers. Het gaat in kleine stapjes en met vallen en opstaan. Ben je net lekker onderweg en vult de pot zich lekker, dan zal je zien dat er iets gebeurt waardoor je in oud gedrag terugvalt en de pot weer leger wordt.

⦁ Ga voor jezelf na waar jij elke dag een moment van geluk, trots en blijdschap ervaart. Waar je dankbaar voor bent of vrolijk van wordt.
⦁ Focus je ook vooral op de kleine dingen die je waardeert. De slappe lach, een financiële meevaller, gezond voelen.
⦁ Let vooral op wat goed gaat.

Zo vul je jouw pot met grotere en kleinere knikkers. De kleine knikkers vullen de lege ruimtes tussen de grote knikkers op. Daarmee voorkom je dat die ruimte ingenomen wordt door negatieve ervaringen.

Omring je met mensen die bijdragen aan jouw succes en geluk

Gelukkige mensen omringen zich graag met mensen die succesvol en positief zijn. Die een opgeruimde zolder hebben en een goed gevulde pot met knikkers. Ze dienen als voorbeeld en inspiratie. Zorg dus allereerst dat jouw eigen zolder opgeruimd is en de pot goed gevuld is. Zodat, als je in de spiegel kijkt, en naar jezelf kijkt, jouw eigen inspiratie bent.

Het is 31-03-2020 en voorlopig zitten we nog wel even binnen. Afgesloten van persoonlijk en fysiek contact. Aan de slag met een alternatieve manier van werken, op zoek naar een nieuw dagritme. Ook voor mij is het wennen en, zal ik niet ontkennen, aanpassen. Ik mis mijn dansen, het op pad zijn en het persoonlijk contact. De energie online is toch anders, ik gedraag me anders. Mijn gedachten dwalen af naar eerdere tijden. Ik heb de neiging om terug te gaan naar die zolder, en in dat hoekje op zoek te gaan naar die dozen met oude herinneringen. Als of ik daar de oplossing vindt voor deze situatie. Ik zie de knikkers uit mijn pot verdwijnen.

Ho, stop! Ik besluit hier iets aan te doen. Vanaf nu zet ik in mijn agenda de volgende actie: ‘Schrijf op waar jij vandaag blij van wordt’. Zodat ik zorg dat mijn pot met knikkers goed gevuld blijft.

Ik kies om positief te denken en te doen! Waar kies jij voor?