Heb jij dat ook? De weken vliegen voorbij. Hoe is het met jou? Jouw financiën, je bedrijf? Ik had mij voorgenomen elke week een artikel te schrijven. Omdat ik dat belangrijk vind. Omdat ik wil schrijven over zaken die er echt toe doen. Zoals veiligheid en zekerheid.

Werken doe je om geld te verdienen, niet voor je plezier
In onze economie draait het nu eenmaal om geld. Ook bij mij moeten de rekeningen worden betaald. Dus ben ik vooral aan het werk geweest om geld te verdienen, de afgelopen paar weken. Het voelt bijna alsof ik terugga in het verleden. Naar een tijd dat ik werkte om geld te verdienen zonder echt plezier te beleven aan de baan. Dat ik werkte omdat ik anders bang was mijn baan, inkomen en huis te verliezen. Het was zwemmen of verzuipen.

Je hebt altijd een keuze
De noodzaak om geld verdienen blijft. Toch is het deze keer echt anders. Deze keer ben ik mijn eigen “baas”. Heb ik een stip op de horizon, volg ik mijn hart en heb ik een missie. Daarin wil ik investeren. Nu, in tijd en energie, zodat ik straks voldoende buffer heb om te investeren in mijn bedrijf. Dat maakt dat ik niet langer reageer vanuit angst. Niet meer tot het gaatje ga. Dat niet meer alles moet wijken voor werk.

Ik kies ervoor om balans te vinden tussen de dingen die NU echt moeten, en belangrijk zijn voor later. Om deze vervolgens wel NU te doen. Ik geef toe. Dat is niet altijd even makkelijk. Het is zoeken naar een balans tussen NU ‘leveren’ zodat opdrachtgevers tevreden blijven, en investeren in zaken die belangrijk zijn voor de toekomst en mijn energie. Het maakt dat ik bewust om gaan met mijn lijf , mijn ontspanning en werk-privé-balans. Ik zorg ervoor dat ik ruimte in plan voor mijn gezin, dat ik van de zon geniet en kan hardlopen. Omdat ik vitaal wil blijven en sterk(er) uit deze periode wil komen. Zo zwem ik nog steeds, maar niet meer tegen de stroom in. Ik houd gestaagd koers en laat mij af en toe drijven om op adem te komen.

Wat mij daarbij helpt is Boven de Lijn te zijn, prioriteiten te stellen en vooral te beslissen wat ik nu niet ga doen. Ik gebruik daarbij het Eiserhower-model.

De laserfocus en stip op de horizon
Het (Eisenhower) model helpt je met de juiste prioriteiten te stellen. Zo heb je een stip op de horizon en weet je welke richting op te gaan.
Stap 1) Stel jezelf de volgende vragen:
⦁ Is het belangrijk?
⦁ Is het urgent?
⦁ Heb ik er invloed op?

Dan is het kwadrant 1 (linksboven). Zo heb je LASER Focus en nu de juiste acties bepalen.
Stap 2) Stel jezelf vervolgens de vragen:
⦁ Wat is belangrijk en niet urgent? Die acties ga je Plannen
⦁ Belangrijk en niet urgent? Delegeren
⦁ Niet belangrijk en niet urgent? Deleten

Dat is niet altijd even makkelijk. Het is zoeken naar een balans tussen NU ‘leveren’ zodat opdrachtgevers tevreden blijven, en investeren in zaken die belangrijk zijn voor de toekomst én jouw energie. Het maakt dat je bewust om moet gaan met jouw lijf, jouw ontspanning en werk-privé-balans. Kies ervoor om ruimte in te plannen voor gezin, ontspanning en beweging. Zorg dat je weet waar je het voor doet. Zodat jij vitaal blijft en sterk(er) uit deze periode komt.

Het is 18-04-2020. Ik ben beperkt in mijn bewegingsvrijheid en mogelijkheden door maatregelen vanuit de overheid, noodzakelijkerwijze opgelegd door een virus waar niemand controle over heeft. Het is al weken mooi weer. Ik geniet ervan op mijn eigen vierkante meters. Ik heb een nieuw balans gevonden met mijn gezin, in mijn werk en met mijzelf. Ik zie een stip op de horizon, en ik voel me krachtig en sterk. Ik zie mooie dingen ontstaan, mogelijkheden en volop kansen. Voor mijzelf en voor anderen.

Ik denk aan de wijze woorden in de inaugurele rede van Nelson Mandela, voormalig president van Zuid Afrika, die 27 jaar van zijn vrijheid was berooft.

Inaugurele rede | Nelson Mandela | 1994*
Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we buitenmate krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: ”Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?” Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn? Jezelf klein maken dient de wereld niet.
Er is niets verlichts aan krimpen zodat andere mensen om je heen zich niet onzeker gaan voelen. En als we ons eigen licht laten schitteren, geven we onbewust toestemming aan andere mensen om net zo te zijn.
Terwijl we bevrijd worden van onze angsten, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch de anderen.
Vrij vertaald uit: A return to Love – Marianne Williamson

…en ik vraag mij af: wat zou jij doen als je niet bang bent?